Informatiemiddag Jeugdbieb 15 jaar

Op 15 februari aanstaande bestaat Jeugdbieb.nl alweer 15 jaar. Dit vieren we met een informatiemiddag op maandag 15 februari, van 13:30 uur - 16:30 uur, in de Rabozaal van Theater De Lievekamp in Oss. Het motto van de middag is 'Hebben slakken een deurbel?'. Hieronder vindt u het programma en kunt u zich aanmelden.

Down arrow

Programma

12.30 - 13.30 uur Inloop en ontvangst
13.30 - 13.35 uur Welkom
13.35 - 14.00 uur Hebben slakken een deurbel?
Inleidende presentatie over de werkwijze en het nut van Jeugdbieb.nl
Door Hennie Borstlap, hoofdredacteur Jeugdbieb.nl
14.00 - 14.30 uur Nieuwsbegrip: leren met het nieuws van de dag
Hoe gaat Nieuwsbegrip te werk? Hoe worden de onderwerpen gekozen? Oftewel: een blik achter de schermen bij Nieuwsbegrip, een product van de CED-groep – educatieve diensten.
Door Marianne Molendijk, projectleider Onderzoek & Innovatie, projectleider en mede-oprichter van Nieuwsbegrip.
14.30 – 15.00 uur Het vak van kindercorrespondent
Dagelijks gaat het wereldnieuws over kinderen. Zelden vertellen ze zelf hun verhaal. Kinderen interviewen is een vak apart. Ook omdat ze de wereld met andere ogen bekijken...
Door Tako Rietveld, ’s werelds eerste Kindercorrespondent en voormalig verslaggever voor het NOS Jeugdjournaal.
15.00 – 15.30 Koffie-/theepauze
15.30 - 16.00 uur Verdwalen in de 21e eeuw
Iets leren wordt veel leuker wanneer het betekenisvol is, wanneer je zelf iets mag gaan onderzoeken of uitvinden. Als leerkracht kun je natuurlijk de methode volgen, maar onderwijs wordt veel interessanter wanneer je samen met leerlingen zelf de regie in handen neemt. Verlaat de hoofdstukken en ga verdwalen! Er is veel informatie online te vinden, je kunt contacten leggen via social media, webtools inzetten of apps gebruiken. Vaak onthoud je iets veel beter wanneer je het zelf ontdekt of gemaakt hebt. Ga samen op ontdekkingsreis en zorg dat je klaar bent voor de 21e eeuw.
Door Tessa van Zadelhoff, duizendpoot, ervaren leerkracht en deskundige op het gebied van onderwijs, ict en social media voor kinderen. Projectleider bij PRODAS en mede-initiatiefnemer van BoekTweePuntNul. Winnaar van internationale prijzen op het gebied van innovatie en onderwijs.
16.00 – 16.30 uur Tako Rietveld interviewt de LeesTippers van Jeugdbieb.nl
16.30 Afsluiting en borrel

 

Registreren

Heeft u vragen over uw aanmelding? Neem contact op met OCLC-HKA.
 

Over Jeugdbieb.nl

Al meer dan 15 jaar is Jeugdbieb.nl een betrouwbare en actuele bron van informatie voor kinderen, over alles wat kinderen interesseert en bezighoudt. Onlangs is de website van Jeugdbieb flink onder handen genomen en vernieuwd.
 
Jeugdbieb wil kinderen op een verantwoorde manier toegang geven tot nieuws en actualiteiten, informatieve websites, filmpjes en apps. Onder 'verantwoord' verstaan wij betrouwbare informatie zonder reclames, ongewenste inhoud of dubieuze afbeeldingen. De informatie van Jeugdbieb wordt daarom van tevoren door de webredactie gescreend en beoordeeld.
 
Op tal van manieren wordt samengewerkt. Sinds januari 2015 werkt Jeugdbieb samen met Nieuwsbegrip: interactieve leeslessen en contextopgaven aan de hand van de actualiteit. Jeugdbieb zorgt voor de overzichten met geschikte boektitels en websites die passen bij het wekelijkse Nieuwsbegrip-thema.
 
Van begin af aan is ook altijd ruim aandacht geweest voor leesbevordering. In het kader hiervan zijn de 'Leestippers' actief: een aantal kinderen dat recensies schrijft over de boeken die ze zelf hebben uitgezocht. De webredactie plaatst de leestips op Jeugdbieb; via cWise zijn de tips ook op de sites van de bibliotheken te lezen.
 
Veel bibliotheken en scholen kennen Jeugdbieb door de integratie met schoolWise, de dBos-portal van honderden schoolmediatheken in Nederland.
 
 

Waar & wanneer

Datum: maandag 15 februari 2016
Tijd: 13:30 - 16:30 uur

Theater De Lievekamp, Rabozaal
Raadhuislaan 14
5341 GM Oss
Nederland