OCLC

Nederlands ICT-systeem voor bibliotheken gaat de grens over

Wise van OCLC | HKA na Vlaanderen nu ook geïntroduceerd in de VS

Leiden, 19-03-2018

Het in Nederland ontwikkelde bibliotheeksysteem Wise wordt morgen officieel geïntroduceerd bij Amerikaanse bibliotheken, tijdens het jaarlijkse congres van de Public Library Association (PLA). Begin dit jaar tekende Cultuurconnect namens ruim 300 Vlaamse bibliotheken ook al voor deze technologie. Wise speelt een belangrijke rol in de transformatie van veel bibliotheken tot levendige cultuurcentra die naast boeken onder meer ook theaterprogramma’s, museale collecties en cursusprogramma’s aan kunnen bieden.

De Nederlandse ICT-organisatie HKA uit Eelde (Noord-Drenthe) begon al in 1983 met het ondersteunen van bibliotheken door middel van automatisering. In de loop van de jaren ontwikkelde het bedrijf het integrale systeem Wise, dat inmiddels door ruim driekwart van alle Nederlandse bibliotheken gebruikt wordt. In 2013 verkochten oprichters Henk Kuijpers en Jos Huijsmans hun bedrijf aan OCLC - het wereldwijde samenwerkingsverband van bibliotheken - dat het systeem nu dus ook in de VS introduceert.

Dynamisch cultuurcentrum
Veel Nederlandse bibliotheken wisten de afgelopen jaren de slag te maken van traditioneel uitleenhuis van boeken naar dynamisch cultuurcentrum. Zo biedt Bibliotheek Midden-Brabant in de Kennismakerij naast een uitgebreid programma met workshops en debat, ook plek aan startups en bewonersinitiatieven, en creëerde Stadsbibliotheek Gouda – samen met een streekarchief, drukkerswerkplaats en een horeca-onderneming – een aantrekkelijke ontmoetingsplaats in de Chocoladefabriek. Op andere plekken wordt de bibliotheek gecombineerd met theater en filmvertoningen (ZINiN Nijverdal) of met museale collecties en tentoonstellingen (Centre Céramique, Maastricht).

Samenwerking mogelijk
Bibliotheken worden bij hun transformatie ondersteund door Wise, dat de processen efficiënter maakt en mogelijkheden creëert tot samenwerking onderling of met bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en musea. Zo kunnen bibliotheken hun eigen collecties integreren met die van scholen en wetenschappelijke organisaties, of collecties van musea inladen. Ook kunnen rond één thema boeken en andere publicatievormen worden gekoppeld aan muziek, fotografie, beeldende kunst, film en theater. Verder helpt Wise de bibliotheken bij hun marketing, de verkoop van tickets en het creëren van een persoonlijk aanbod aan klanten op basis van hun voorkeuren.

Bijzondere oorsprong
HKA-oprichter Henk Kuijpers groeide thuis op zonder boeken, en kon zich ontwikkelen dankzij de komst van de openbare bibliotheek in zijn dorp Avenhorn. Hij doorliep vervolgens het volledige schoolsysteem in Nederland en kon Wise daardoor zo ontwerpen, dat het de samenwerking tussen bibliotheken en scholen enorm heeft bevorderd. In 1983 startte Kuijpers met HKA zijn eigen onderneming, samen met compagnon Jos Huijsmans. Na 30 jaar verkochten ze het bedrijf aan OCLC. Halverwege vorig jaar overleed Kuijpers.

Wise in Vlaanderen en de VS
Nu Wise zich als ICT-systeem heeft bewezen in Nederlandse bibliotheken, tonen ook bibliotheken in het buitenland steeds meer interesse. Zo wordt het systeem momenteel bij ruim 300 bibliotheken in Vlaanderen geïmplementeerd, nu Cultuurconnect daar heeft gekozen voor Wise als gezamenlijk systeem. Begin dit jaar werden de contracten daarvoor officieel ondertekend. Op dinsdag 20 maart maakt Wise de oversteek naar de VS, waar het door OCLC wordt geïntroduceerd tijdens PLA, het jaarlijkse congres voor Amerikaanse openbare bibliotheken.

Meer over OCLC:
OCLC is een wereldwijd samenwerkingsverband van bibliotheken dat gezamenlijk gedeelde technologieservices en unieke research biedt aan zijn leden en aan de volledige branche. Met onze duizenden leden uit ruim 100 landen slaan wij de handen ineen om informatie toegankelijker en bruikbaarder te maken. We ondersteunen vooruitgang op het gebied van vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek, maar we helpen kinderen ook aan een sterke basis voor leren en onderwijs. ‘Kennis delen’ is wat ons daarbij drijft.