Zoeken
Vinden
Weten

Jeugdbieb: Leerzaam en leuk

Jeugdbieb.nl is een veilige website voor kinderen. Het doel van Jeugdbieb is om kinderen op een verantwoorde manier toegang te geven tot nieuws en actualiteiten, informatieve websites, filmpjes en apps. Onder 'veilig en verantwoord' verstaan wij betrouwbare informatie. Alle informatie op Jeugdbieb is daarom vooraf door de webredactie gescreend en beoordeeld.

Jeugdbieb is veilig

Jeugdbieb is content in context: bij elke link in Jeugdbieb wordt een korte beschrijving gegeven en aangegeven voor welke doelgroep de informatie geschikt is. Uiteraard voegt onze deskundige redactie kindvriendelijke zoekwoorden, SISO-nummer en PIM-rubriek toe zodat kinderen eenvoudig verder kunnen zoeken naar materialen in de (school)bibliotheek.

We hechten hierbij veel waarde aan de veiligheid van kinderen in de basisschoolleeftijd. Hiervoor is het belangrijk dat kinderen niet worden geconfronteerd met sites met ongewenste inhoud, vervelende en enge plaatjes of teksten.

Onze redactie bestaat uit professionals met een ruime ervaring in het jeugdbibliotheekwerk. Zij beoordelen de websites, filmpjes en apps op vijf punten:

 • Is de inhoud geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar?
  Jeugdbieb richt zich op kinderen in de basisschoolleeftijd. In het bijzonder leerlingen uit groep 5 t/m 8.
 • Is de vormgeving aantrekkelijk?
  Een website moet de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen, er mooi en duidelijk uitzien en eenvoudig toegankelijk zijn voor kinderen.
 • Is de inhoud begrijpelijk?
  Informatie op de website moet actueel, bij voorkeur in het Nederlands en op een begrijpelijk niveau geschreven zijn.
 • Is de informatie betrouwbaar?
  De informatie op de site moet juist zijn. Onze webredactie controleert wie de content heeft geproduceerd en of deze betrouwbaar is. Voor wie is de informatie bedoeld? Met welk doel is de content gemaakt? Verwijzen we toch naar een commerciële bron, dan vermelden we dat er altijd bij.
 • Is de inhoud intuïtief te gebruiken?
  Het moet voor een kind makkelijk zijn om informatie snel te vinden. Daarbij is begrijpelijke taal een vereiste. Een zoekmogelijkheid van een website is een pre.

Pas als de inhoud aan deze kwalitatieve beoordeling voldoet, plaatsen wij deze op Jeugdbieb.nl.

“Onderwijs vanuit actualiteit is waardevol onderwijs. Bij Jeugdbieb snappen ze dat. Ik weet uit ervaring dat kinderen vanaf de middenbouw heel snel hun weg vinden naar dat wat ze zoeken op Jeugdbieb.”

 

Initiatief van bibliotheken

Op 14 februari 2001 startte jeugdbibliothecaris Hennie Borstlap een informatievoorziening voor kinderen. Jeugdbieb kreeg al snel landelijke bekendheid. In 2010 heeft het toenmalige HKA het initiatief overgenomen om het goede werk voort te zetten en zo betrouwbare content te leveren ten behoeve van de ontwikkeling en het leesplezier van kinderen. Inmiddels is de content van Jeugdbieb ook succesvol geïntegreerd in oplossingen zoals schoolWise, mediatheekWise en juniorWise en profiteren leerlingen, leerkrachten en onderwijsondersteuners van de actuele, betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige informatie.

Een handige bron voor werkstukken, spreekbeurten en presentaties

Creëer ook een veilige omgeving

Ook in jouw bibliotheek mag onze geselecteerde en goed ontsloten content natuurlijk niet ontbreken. Je kunt de verzamelde URL’s van Jeugdbieb importeren in de diverse systemen voor publieke internetwerkplekken. Zo krijg je de mogelijkheid een PC in te richten waarop kinderen alleen de door Jeugdbieb ontsloten sites kunnen raadplegen. Je creëert zo voor kinderen een veilige surfomgeving.

Meer informatie

Gratis boekenleggers van Jeugdbieb

Breng Jeugdbieb ook onder de aandacht in jouw (school)bibliotheek. Vraag gratis boekenleggers aan via onderstaand formulier. Je krijgt de boekenleggers gratis van ons opgestuurd. Zolang de voorraad strekt.

Om terugzenden te voorkomen, liever geen postbus.

Door mijn gegevens in te vullen, bevestig ik dat ik het Privacybeleid en Cookiebeleid van OCLC heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat het gebruik van mijn persoonlijke gegevens plaatsvindt in overeenstemming met relevante en toepasselijke wetten voor gegevensbescherming.

Jeugdbieb is meer

Jeugdbieb bevat naast ontsloten websites nog veel meer:

 • Leestips: Een aantal kinderen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 leest en schrijft bij de leukste boeken een leestip voor Jeugdbieb
 • Nieuwsbegrip: digitale content en titellijsten die aansluiten op deze veelgebruikte methode voor begrijpend lezen bij het nieuws van de dag
 • Titellijsten: lekker-lezen-meer-weten titels bij actuele thema’s en leesbevorderende activiteiten
 • Nieuwsberichten: interessant, actueel nieuws voor kinderen
 • Weetjes: widget met geselecteerde weetjes van Willem Wever, Zo Zit Dat, National Geographic junior en Proefjes.nl

Ontdek het zelf op Jeugdbieb.nl

Geef kinderen en jongeren toegang tot leerzame en betrouwbare informatie. Ontdek hoe Wise jouw dienstverlening aan kinderen en jongeren ondersteunt.

Wise voor jeugd en onderwijs