OCLC

Je kunt beleidsmakers en subsidieverstrekkers overtuigen om jouw bibliotheek te ondersteunen door de impact van jouw bibliotheek op de bewoners van de gemeente aan te tonen. Verhalen die zijn onderbouwd met bronnen en betrouwbare data helpen je de waarde van de bibliotheek aan te tonen.

 
 
 

10 tips om het verhaal van jouw bibliotheek te vertellen

Leer met deze 10 tips hoe je de waarde van jouw bibliotheek versterkt, zodat je een verschil blijft maken in het leven van mensen.

  1. Wacht niet. Houd de bibliotheek het hele jaar door onder de aandacht bij de eindgebruikers. Als zij jou kennen en zien als betrokken lid van de gemeenschap, dan is de kans groter dat zij de waarde van de bibliotheek onder de aandacht brengen.
  2. Ga met de bibliotheek op pad. Een groot deel van de bewoners uit jouw werkgebied zet misschien nooit voet in de bibliotheek. Zorg daarom dat de bibliotheek op plekken is waar de mensen zijn en verras mensen door aanwezig te zijn op evenementen en plaatsen waar ze de bibliotheek niet verwachten. Deel jouw boodschap op sportevenementen, de markt en het winkelcentrum - overal waar mensen samenkomen
  3. Zoek de connectie. Maak op een meer persoonlijk niveau contact met jouw eindgebruikers. Zoek naar nieuwe en consistente mogelijkheden om in contact te komen met jouw eindgebruikers - en dan vooral met influencers.
  4. Laat anderen jouw verhaal vertellen. Vraag mensen uit de omgeving of lokale organisaties om een positief bericht over jouw bibliotheek te verspreiden. De berichten moeten niet alleen van jou komen.
  5. Werk samen binnen jouw gemeente. Bouw aan consistente en sterke partnerschappen binnen de gemeente. Voeg waarde toe aan lokale organisaties en breng het unieke aanbod van jouw bibliotheek onder de aandacht. Moedig huidige partners aan om hun verhaal te vertellen aan jouw beleidsmaker of subsidieverstrekker.
  6. Geef jouw medewerkers alle middelen die ze nodig hebben. Jouw medewerkers kunnen jouw grootste visitekaartje zijn. Zorg dat zij zich op hun gemak voelen om in elke context over de bibliotheek te praten. Moedig hen aan met mensen in gesprek te gaan, binnen en buiten werktijd.
  7. Leg aansprekende verhalen vast en presenteer ze. De levens die je elke dag verandert, maken statistieken menselijker en vormen het meest overtuigende format om te praten over de waarde van middelen, personeel en de bibliotheek als geheel. Laat echte voorbeelden zien van hoe jouw bibliotheek essentiële waarde biedt aan individuen en de bredere gemeenschap. Vertel deze verhalen aan de media en invloedrijke leden van jouw gemeenschap.
  8. Maak effectief gebruik van statistiek. Gebruik alleen lokale en nationale statistieken die relevant zijn voor jouw gemeente.
  9. Integreer berichten en inspanningen. Denk na over de middelen die je gebruikt om met mensen te praten en zoek manieren om boodschappen te integreren die de waarde van jouw bibliotheek helpen benadrukken. Zorg ervoor dat de boodschap geschikt is voor het publiek dat je probeert te bereiken.
  10. Gebruik sociale media. Ga verder dan de website of nieuwsbrief van jouw bibliotheek. Gebruik de kracht van sociale media om consistent en effectief de waarde van de bibliotheek te communiceren - en vraag jouw meest betrokken gebruikers om dit door te plaatsen of te liken.

Advocacy in Action

Deze 10 tips verschenen eerder in het Engels op WebJunction. WebJunction biedt trainingen ter uitbreiding van de kennis, vaardigheden en het vertrouwen van bibliotheekmedewerkers, om sterke bibliotheken te creëren die het kloppend hart vormen van hun levendige gemeenschap. WebJunction is een programma van OCLC Research, dat gratis toegankelijk is voor alle bibliotheken, ongeacht hun omvang, het soort bibliotheek of hun locatie.

Meer weten over het laten zien van de impact van de bibliotheek?

Ga naar WebJunction (Engelstalig)